Mandle jako potravina

Využití v kuchyni

Doporučená denní dávka je 28 g (jedna hrst). Mandle můžete jíst jen tak, třeba jako svačinku na cestách. S mandlemi existuje mnoho receptů. Řadu dobrých tipů na mandlové delikatesy i běžná jídla najdete v Mandlové kuchařce od Petry Pokorné vydané ve spolupráci s Hustopečskou mandlárnou. Výrobky vyrobených z mandlí mohou nahradit několik běžných surovin, jako je mléko, máslo nebo mouka. Mandle jsou bezlepkové a neobsahují laktózu, jsou proto skvělou volbou pro lidi, kteří mají na tyto látky intoleranci.

Mandle jako superpotravina?

Některé potraviny bývají v současné době označovány jako superpotraviny. Jde o skupinu potravin, které obsahují velké množství důležitých živin, jež podporují zdraví a imunitu člověka. Do této skupiny patří například některé řasy, aloe vera, kustovnice čínská ale i řada ořechů a semínek a samozřejmě i mandle. Mandle jsou významným zdrojem vápníku - obsahují ho více než mléko. Obsahují ale i řadu minerálů jako mangan, hořčík, draslík, selen, železo a další. Z vitamínů především vitamín E, B2 a biotin. Dále v nich najdeme antioxidanty, vlákninu a především velmi dobře stravitelné bílkoviny a prospěšné tuky. Tuků obsahují asi 50% a bílkovin 20 -25%. KONZUMACE mandlí posiluje kosti, klouby i zubní sklovinu a imunitu. Příznivě působí také na nervovou soustavu, posiluje srdce a cévy a má i protirakovinné účinky.

Co všechno se dá ochutnat?