Co jsou mandle

Ořech nebo ovoce?

Mandle je plodem stromu mandloně obecné nebo mandlovníku obecného. Oba názvy jsou správně. Latinských názvů máme také víc: Amygdalus communis nebo Prunus amygdalus či Prunus communis. Český název mandloň (mandle) pochází z latinského výrazu amandola.

Mandloň řadíme do skupiny růžokvětých a do podčeledi slivoňovitých, do kterých patří také meruňky či broskvoně. Mandle tedy botanicky není ořech, ale OVOCE!

Mandle sladké nebo hořké?

Existuje teorie, že před mnoha tisíci lety byly všechny mandle hořké. Hořkou chuť způsobuje látka zvaná amygdalin, kterou tyto mandle obsahují. Amydgalin reaguje se slinami, takže když takovou mandli začnete kousat, amygdalin se rozkládá a uvolňuje se při tom glukóza, benzaldehyd a především prudce jedovatý kyanid! Větší množství hořkých mandlí může člověka dokonce i usmrtit. Při výrobě různých příchutí a dochucovadel s aromatem hořkých mandlí se však toxické látky odstraňují.

Za hořkost u mandlí je zodpovědný pouze jediný gen, který občas v oné historii zmutoval a mandloň zaplodila mandle sladké. Pokud na strom narazily např. veverky, všechna jádra zkonzumovaly a strom pak vymizel, aniž by zanechal další potomstvo. Pokud na takový strom narazili dávní zemědělci, mohli si z něj semena vzít a zasadit si je. Postupně se takto divoké mandle domestikovaly sázením pouze nehořkých semen. Mimochodem, mandle není jediná známá plodina, jejíž "předkové" byli jedovatí, podobně to bylo s bramborami, fazolemi, vodním melounem, lilkem či hlávkovým zelím.